Miksi sanomaani ei ymmärretä?

Jos joskus mietit miksi tulet väärinymmärretyksi niin tässä pari esimerkkiä siitä mistä voi olla kyse.

Hahmotamme maailmaa eri tavoin, kaikki kokemamme, näkemämme, oppimamme muokkaa ajatusmaailmaamme. Välillä puhumme asioista, joista tiedämme paljon, ehkä vuosikymmenien kokemuksella ihmisille, joilla ei ole ollut tarvetta olla asian kanssa tekemisissä paljonkaan jos ollenkaan.

Työskentelin vuosikausia Vaasan vaalipiirin vihreiden toiminnanjohtajana. Vaalipiiri on keskeinen osa poliittista järjestelmäämme. Tavallaan hyvin arkinen juttu, se on yksi rajaava tekijä sille keitä on ehdolla ja voit äänestää missäkin paikassa. Silti oli erittäin vaikeaa selittää mitä työkseni teen. Että en istunut eduskunnassa, enkä puoluetoimistolla ja Vaasan vaalipiiri ei tarkoittanut Vaasaa kaupunkina tässä yhteydessä vaan aluetta joka koostuu kolmesta maakunnasta. Selittäessäni tätä on ihmisten ilmeet varmasti olleet vastaavia kuin minulla, kun saan seikkaperäisen selvityksen miksi auto ei käynnisty ja mitä siinä pitää korjata. Auto on tuttu kulkuväline, mutta miten se ihan oikeasti toimii ja mitä kaikkea se pitää sisällään niin en tiedä. Putoan siis kärryiltä heti jo selvityksen alussa. Ja toisaalta en ole edes motivoitunut ymmärtämään selvitystä, kiinnostukseni kun rajoittuu tietoon, voiko auton korjata ja jos niin mitä se maksaa.

Tästä päästäänkin kysymykseen kuulijan motivaatiosta ja halusta ymmärtää sanottu. Palataan aiempaan esimerkkiin. Kun kerroin ihmisille ammattini ja selvisi, että tein työtä politiikan parissa, reaktiot vaihtelivat paljon. Toiset totesivat, että aijaa minä en ymmärrä politiikasta mitään eikä se kiinnosta ja aiheesta ei jatkettu sen enempää. Osa oli uteliaita kuulemaan tarkemmin, mitä oikein teen. Jotkut tuntuivat kavahtavan jo politiikka- sanaa tai heillä saattoi olla vahvoja ennakko-oletuksia, ihastusta tai vihastusta puoluetta kohtaan, jonka palkkalistoilla olin. Mutta oletukseni on, että monille jäi epäselväksi mitä työkseni teen, vaikka yritin mahdollisimman ymmärrettävästi sen selittää.

Yllä kirjoitin vain pari esimerkkiä siitä miksi kuulija ei ollenkaan välttämättä ymmärrä sanomaa siten, kuten sen sanoja haluaisi sen tulevan ymmärretyksi. Monesti sitä joutuu tilanteeseen, jossa hämmästelee, miten jokin asia on käsitettykin niin väärin. Eikä aina auta, vaikka kuinka sanoisi, etten tarkoittanut sitä noin. Sanat ovat monitulkintaisia, emmekä millään voi estää niistä tehtäviä vaihtelevia tulkintoja. Mutta voimme silti toki oppia valitsemaan sanamme paremmin. Niin, että useampi ymmärtää sanomamme niin kuin tarkoitamme ja on helpompi kumota tahalliset väärintulkinnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *